Turniej Smaków: Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim to kolejna uczta, która odbyła się na historycznym szlaku.
Podczas Turniej Smaków królowały potrawy z darów jesieni: ziemniaków, cukinii, dyni i innych warzyw, grzybów, mięsa, a także konfitury i przetwory z owoców zebranych latem.
Tradycyjnie odbył się konkurs kulinarny a tematem tegorocznego konkursu było “Jesienne trio”.
Zakres tematyczny konkursu obejmował potrawy regionalne charakterystyczne dla terenów, przez które przebiega szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego (wschodnie Mazowsze oraz Podlasie) przygotowane z sezonowych charakterystycznych dla powyższych regionów produktów, których podstawowe (obowiązkowe) trzy składniki to: burak, fasola, kapusta.
Komisja Konkursowa powołana do rozstrzygnięcia konkursu w składzie:
- Katarzyna Ratyńska – kucharz Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”,
- Katarzyna Matynkowska – nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim,
- Agnieszka Adamczuk – Wróblewska – nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim,
- Grzegorz Gil – kierownik działu edukacji w Sokołowskim Ośrodku Kultury,
postanowiła, po degustacji i ocenie 14 potraw konkursowych, przyznać nagrody następującym podmiotom:
1 miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach za przygotowanie dania ”Jesienne frykasy”,
2 miejsce dla Moniki Sikorskiej za przygotowanie sałatki z buraka i czerwonej fasoli,
3 miejsce dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za przygotowanie gołąbków z mięsem w sosie kurkowym.
Wyróżnienia dla:
- Koła Gospodyń Wiejskich w Chądzyniu za przygotowanie potrawy “Smakołyk Gospodarza”
- Koła Gospodyń Wiejskich w Stelągach za przygotowanie zupy krem z pieczonego buraka z pierekaczewnikiem
- Sylwii Cieślak za przygotowanie siekanego kotleta drobiowego z kapustą i fasolą
- Koła Gospodyń Wiejskich w Sabniach za przygotowanie zupy krem z pieczonych buraków.
Pozostali uczestnicy otrzymali 7 nagród rzeczowych:
- Monika Mazurek (obrusy)
- Koło Gospodyń Wiejskich w Białobrzegach (patera)
- Koło Gospodyń Wiejskich w Dybowie (patera)
- Marzena Świnarska (mała patera)
- Bożena Korolczuk (mała patera)
- Monika Remiszewska Osipiak (taca)
- Cecylia Kur (taca)
Nagrody rzeczowe ufundowali:
- zestawy mąki – Młyn “Bracia Górscy” z Repek,
- vouchery na kolację do Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”,
- vouchery na film do Kina “Sokół”.
Dla wszystkich uczestników odbyły się także warsztaty kulinarne podczas których była robiona zupa grochowo-dyniowa z bułką ziemniaczaną z grzybami, które poprowadziły Panie z Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”.
Partnerem wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego Mazowsze serce Polski.