Festiwal Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu” jest jedną z najpopularniejszych imprez kulinarnych organizowanych przez Sokołowski Ośrodek Kultury, która z biegiem lat nieco zmieniła swoją formę i obecnie realizowana jest pod nazwą Turniej Smaków na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego. Przedsięwzięcie to ma za zadanie promowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego obszaru wschodniego Mazowsza oraz całego Podlasia, przez które przebiegał szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego – trakt łączący dwie stolice: Korony Polskiej i Księstwa Litewskiego.
Pierwsza edycja festiwalu odbyła się w 2001 roku. Co roku przybiera on formę konkursu na najsmaczniejszą potrawę regionalną przygotowaną z użyciem darów jesieni. Pomysłowość i wiedza gospodyń biorących udział w konkursie jest niesamowita. W trakcie kuchennych rywalizacji panie nie tylko przywołują tradycyjne przepisy swoich babć, ale również decydują się na kulinarne eksperymenty.
obejrzyj film:
Poza konkursem odbywa się również jarmark, a na stoiskach królują potrawy z ziemniaków czyli podlaskie byki, bęcwały, szlachcice i blacharze. Nie brakuje także potraw z innych jesiennych specjałów chociażby z dyni, grzybów, marchwi, buraków, kapusty, a także swojskich mięs, pasztetów, ciast, chlebów, serów, nalewek i przetworów.
Potrawy konkursowe oceniane są przez jury, które szczególną uwagę zwraca nie tylko na smak ale również atrakcyjność dania i estetykę podania oraz pochodzenie przepisów, według których zostały przyrządzone. Jest to doskonała okazja do skosztowania tradycyjnej kuchni polskiej, co przyciąga rzeszę stałych bywalców licznie odwiedzających festiwal.