Sokołowski Ośrodek Kultury
było:
Kolejny Turniej Smaków: Jesień na szlaku WGL za nami!
27 października 2024
było:
Kolejny Turniej Smaków: Jesień na szlaku WGL za nami!
27 października 2024
było:
Kolejny Turniej Smaków: Jesień na szlaku WGL za nami!
27 października 2024
było:
Kolejny Turniej Smaków: Jesień na szlaku WGL za nami!
27 października 2024
na zdjęciu uczestnicy turnieju smaków

Turniej Smaków: Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim to kolejna uczta, która odbyła się na historycznym szlaku.

Podczas Turniej Smaków królowały potrawy z darów jesieni: ziemniaków, cukinii, dyni i innych warzyw, grzybów, mięsa, a także konfitury i przetwory z owoców zebranych latem.

Tradycyjnie odbył się konkurs kulinarny a tematem tegorocznego konkursu było “Jesienne trio”.

Zakres tematyczny konkursu obejmował potrawy regionalne charakterystyczne dla terenów, przez które przebiega szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego (wschodnie Mazowsze oraz Podlasie) przygotowane z sezonowych charakterystycznych dla powyższych regionów produktów, których podstawowe (obowiązkowe) trzy składniki to: burak, fasola, kapusta.

Komisja Konkursowa powołana do rozstrzygnięcia konkursu w składzie:

  • Katarzyna Ratyńska – kucharz Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”,
  • Katarzyna Matynkowska – nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim,
  • Agnieszka Adamczuk – Wróblewska – nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim,
  • Grzegorz Gil – kierownik działu edukacji w Sokołowskim Ośrodku Kultury,

postanowiła, po degustacji i ocenie 14 potraw konkursowych, przyznać nagrody następującym podmiotom:

1 miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach za przygotowanie dania ”Jesienne frykasy”,

2 miejsce dla Moniki Sikorskiej za przygotowanie sałatki z buraka i czerwonej fasoli,

3 miejsce dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za przygotowanie gołąbków z mięsem w sosie kurkowym.

Wyróżnienia dla:

  • Koła Gospodyń Wiejskich w Chądzyniu za przygotowanie potrawy “Smakołyk Gospodarza”
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Stelągach za przygotowanie zupy krem z pieczonego buraka z pierekaczewnikiem
  • Sylwii Cieślak za przygotowanie siekanego kotleta drobiowego z kapustą i fasolą
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Sabniach za przygotowanie zupy krem z pieczonych buraków.

Pozostali uczestnicy otrzymali 7 nagród rzeczowych:

  • Monika Mazurek (obrusy)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Białobrzegach (patera)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Dybowie (patera)
  • Marzena Świnarska (mała patera)
  • Bożena Korolczuk (mała patera)
  • Monika Remiszewska Osipiak (taca)
  • Cecylia Kur (taca)

Nagrody rzeczowe ufundowali:

  • zestawy mąki – Młyn “Bracia Górscy” z Repek,
  • vouchery na kolację do Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”,
  • vouchery na film do Kina “Sokół”.

Dla wszystkich uczestników odbyły się także warsztaty kulinarne podczas których była robiona zupa grochowo-dyniowa z bułką ziemniaczaną z grzybami, które poprowadziły Panie z Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”.

Partnerem wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego Mazowsze serce Polski.

obejrzyj zdjęcia:

Skip to content