Pierwszy Jarmark Wielkanocny w Sokołowie Podlaskim odbył się wiosną 2002 r. Po niemal dwudziestu edycjach liczba zainteresowanych wystawców zwiększyła się co najmniej dwukrotnie, a chętnych do prezentacji swoich wyborów jest tak wielu, że o ich obecności decyduje kolejność zgłoszeń. Każdego roku na ponad pięćdziesięciu stoiskach można nabyć i obejrzeć wyroby mięsne, wypieki, a także różnego rodzaju rękodzieło.
Na Jarmarku dominują potrawy regionalne, tj. pierogi, pasztety, mięsa, wędliny, sery, miody, a także tradycyjne wypieki wielkanocne takie jak mazurki, baby czy serniki. Nie brakuje również kolorowych stroików, pisanek i wszelkiego rodzaju ozdób.
Jarmarki tradycyjnie odbywają się na tydzień przed Wielkanocą tak, aby każdy mógł zaopatrzyć się we wszystko czego na świątecznym stole nie może zabraknąć. Jest to doskonały sposób do zaprezentowania i popularyzacji wystawców lokalnej twórczości – rękodzieła ludowego i użytkowego.