Sokołowski Ośrodek Kultury

Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim to kolejna uczta na historycznym szlaku.
Podczas Turnieju Smaków będą królować ekologiczne potrawy z darów jesieni: ziemniaków, cukinii, dyni i innych warzyw, grzybów, mięsa, a także konfitury i przetwory z owoców zebranych latem.
Turniej Smaków promuje dziedzictwo kulinarne i kulturowe obszaru wschodniego Mazowsza oraz całego Podlasia, przez które przebiegał przez kilka wieków szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego – trakt łączący stolice Korony Polskiej i Księstwa Litewskiego.
konkursy kulinarne
Podczas Turnieju tradycyjnie odbywają się konkursy kulinarne.
Konkurs stacjonarny obejmuje przygotowanie potraw, których głównym składnikiem będzie ziemniak: pierogi , kartacze, kiszka, babka oraz inne dania według kreatywności i inwencji kulinarnej uczestników. Szczegóły nt. konkursu znajdują się w regulaminie Turnieju Smaków.
Konkurs dla internautów pt. “Tradycyjny przepis na potrawę z ziemniaka” polega na przesłaniu przepisy drogą mailową. Szczegóły nt. konkursu znajdują się poniżej.
warsztaty kulinarne
Wszystkich uczestników Turnieju zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych pt. “Jesień na talerzu”, które poprowadzi Bożena Korolczuk. Start: godz. 12:00.
szczegółowe informacje
Regulamin Turnieju, karty zgłoszeniowe na Turniej oraz konkurs kulinarny oraz terminy zapisów znajdują się pod poniższym linkiem.