Sokołowski Ośrodek Kultury
będzie:
SUTW: Problemy żołądkowo-jelitowe u seniorów cz. 2
19 kwietnia 2023 |17:00
Sokołowski Ośrodek Kultury
będzie:
SUTW: Problemy żołądkowo-jelitowe u seniorów cz. 2
19 kwietnia 2023 |17:00
Sokołowski Ośrodek Kultury
będzie:
SUTW: Problemy żołądkowo-jelitowe u seniorów cz. 2
19 kwietnia 2023 |17:00
Sokołowski Ośrodek Kultury
będzie:
SUTW: Problemy żołądkowo-jelitowe u seniorów cz. 2
19 kwietnia 2023 |17:00
Sokołowski Ośrodek Kultury

Sokołowski Uniwersytet Trzeciego Wieku zaprasza na drugą część wykładu dietetyka klinicznego Olgi Mrawiec pt. “Problemy żołądkowo- jelitowe u seniorów w ujęciu żywieniowym. Jak rozpoznać problem i skutecznie go leczyć”.

W kontynuacji wykładu poświęconego problemom układu pokarmowego u seniorów zostaną poruszone zagadnienia dotyczące zaburzeń jelitowych. Przyjrzymy się dokładnie przyczynom występowania bólów brzucha, wzdęć oraz zaburzeń rytmu wypróżnień. Zostaną omówione sposoby łagodzenia wyżej wspomnianych dolegliwości za pomocą diety oraz probiotykoterapii.

Problemy żołądkowo- jelitowe dotykają coraz większa grupę osób w naszym społeczeństwie. Seniorzy są w sposób szczególny narażeni na ich wystąpienie ze względu na wielolekowe leczenie, które w znacznym stopniu przyczyniają się do problemów gastroenterologicznych.  Na wykładzie zostaną poruszone zagadnienia związane z identyfikacją poszczególnych problemów ze strony przewodu pokarmowego oraz sposobów ich łagodzeniu za pomocą diety i probiotykoterapii. Zostanie poruszony temat problematyczności niektórych terapii lekowych i próbę poszukania bezpiecznych alternatyw.

Olga Mrawiec

Dietetyk kliniczny specjalizujący się głównie w zaburzeniach żołądokowo-jelitowych. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zajmuje się leczeniem żywieniowym alergii pokarmowych, zespołu jelita drażliwego, SIBO oraz kandydozy. Pomaga osobom borykającym się z oporną w zwalczeniu nadwagą lub otyłością, poprzez eliminację jej źródłowej przyczyny (dysbioza jelita, liczne nadwrażliwości pokarmowe, zaburzenia metaboliczne).

Interesuje się także żywieniem w chorobach neurorozwojowych, charakteryzujących się szeregiem nieprawidłowości dotyczących rozwoju ruchowego, intelektualnego oraz społecznego dziecka (Autyzm, ADHD, Zespół Aspergera). Jest zwolenniczką indywidualnego i holistycznego podejścia do pacjenta.
Cenne doświadczenie zdobywa także jako szkoleniowiec oraz edukator żywieniowy, który z pasją dzieli się zdobytą wiedzą z innymi pacjentami oraz dietetykami. Aktywnie publikuje autorskie artykuły na łamach czasopism branżowych poświęconych tematyce żywieniowej.

Wstęp wolny dla słuchaczy SUTW.

6 stycznia 2025 | 09:00
8 stycznia 2025 | 17:00
Skip to content