Coroczny Festiwal Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu” to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych imprez organizowanych w Sokołowskim Ośrodku Kultury. Tegoroczna edycja odbyła się w nieco innej odsłonie niż zwykle. Mimo to Turniej Smaków „Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim” cieszył się wielkim zainteresowaniem zarówno ze strony wystawców jak i kupujących.
Różnorodność prezentowanych potraw, warsztaty kulinarne, lekcja tradycyjnego kiszenia kapusty oraz warsztaty artystyczne dla dzieci przyciągnęły setki mieszkańców naszego miasta i zainteresowanych z różnych stron Polski.
Jest nam niezmiernie miło, że coraz więcej osób decyduje się na wzięcie udziału w wydarzeniach organizowanych przez SOK mimo tego, że na co dzień mieszkają setki kilometrów od Sokołowa Podlaskiego.
22 października na dolnym holu SOK królowały stoły suto zastawione jesiennymi potrawami. Większość z nich przyrządzona była z plonów jesieni tj. ziemniaków, dyni, grzybów, marchwi, buraków i kapusty, a także swojskich mięs, pasztetów, ciast, chlebów, serów, nalewek i przetworów.
posłuchaj relacji z wydarzenia:
Punktem kulminacyjnym imprezy jak zwykle był konkurs na najsmaczniejszy napitek potrawę regionalną. Inwencja gospodyń przygotowujących dania z jesiennych warzyw i owoców była ogromna. Panie przywoływały tradycyjne przepisy swoich babć, ale zaprezentowały również własne kulinarne eksperymenty. W ten sposób powstały smakowitości niezwykle oryginalne i miłe dla podniebienia, które zachwyciły wymagających jurorów.
W tym roku lur zwycięstwa przyznawano w dwóch kategoriach. W kategorii potrawy zwyciężyły: pani Danuta Zawadzka z Żulina za barszcz z prośnianek, pani Cecylia Kur z Białobrzegów za cukinię faszerowaną, pani Ewelina Cieślak z Trebnia za kurczaka w dyni. Wyróżnienia przyznano pani Anieli Panaszkiewicz z Jabłonny Lackiej za pyzy w zalewie makowej oraz Małgorzacie Dąbkowskiej-Gelbrecht z Węgrowa za roladę ziemniaczaną. Zwycięskie napitki zostały przygotowane przez: panią Ewelinę Cieślak z Trebnia – miętówka, pani Cecylia Kur z Białobrzegów – Nalewka Zdrowia, pani Monika Mazurek z Dziegietni – nalewka z pigwy. W tej kategorii wyróżniono Izabellę Rutkowską z Anielina za syrop imbirowy z miodem i Zofię Kalinowską z Tchórznicy Wł. za nalewkę z kwiatów czarnego bzu.
Na pierwszym Turnieju Smaków organizowanym przez Sokołowski Ośrodek Kultury i Wielki Gościniec Litewski odbyły się również warsztaty kulinarne prowadzone przez niezwykłą sławę w świecie gastronomii. Joanna Jakubiuk, często nazywana mistrzynią pierogów, opowiedziała o kuchni prawosławia oraz wielokulturowości na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego. Nie obyło się również bez pokazów kulinarnych i degustacji.
Cieszymy się, że pierwszy Turniej Smaków „Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim” zyskał tak dużą aprobatę ze strony mieszkańców, mamy nadzieję, że kolejne organizowane przez nas wydarzenia również będą cieszyły się Państwa zainteresowaniem.